Saturday, May 28, 2011

happy means?~

assalamualaikum..bismillahirrahmanirrahim~
lama dah ana x bercerita direct kan...emm..kali ni nak cakap pasal happy...semua orang mesti slalunya nak happy...sbb happy ni mood yang paling best kan. Mana ada orang kta sedey tuh best kan? da penat muka m0nyok,berkerut ape semua. H0rmon yang buat kta happy ni nma nya endorphin, hehee.. Rahsia nak rasa happy sentiasa ialah p cucuk hormon ni bila2 ase nak sedey...haha..xla..gurau saja.

sebelum tuh, ada orang kata. "we only live once,s0o always be yourself" ayat yang simple tp maksudnya tersirat. Hidup di dunia memang sekejap. Baru semalam terasa masih belasan tahun, sekarang da msuk angka puluhan. Jangan lupa kte masih ada akhirat yang kekal abadi dan sebelum tu masih ada alam barzakh. Tapi apa pun fokusnya dunia,iyalah tempat persinggahan dan persediaan untuk "fasa" seterusnya.Pastu kan ayat "always be yourself", maksudnya jadi diri sendiri,jangan hip0krit, tapi kalu dari asalnya,memang la kta xley jadi orang laen kan2? Cuma ana nk fokuskan pada pakaian. Kita orang Melayu, bukanlah nak suruh berkain batik dengan baju kedah sntiasa @ baju kurung je cuma kalau hendak berfesyen jangan lah asyik terikut dengan budaya yang terlalu "moden" sekarang, jangan takut di label outdated. xpe, x dapat pingat pun kalu kta updated dengan fsyen2 tu kan. Xdapat duit juta-jutaan pun. kalu pakai x kena cara, takut2 menambah saham di bahu kiri.Nauzubillah~ Ana sebagai perempuan malu lah sesangat klu nampak saudari2 ana y kurang cm/meter pda pakaian, terasa sesak dada,ana pulak terasa sendatnya. aiyo~

emm. Berbalik pada happy tadi, nak happy dengan tenang? mudah sangat. Baca Quran, percayalah ana. Quran tafsir terbaek. Tahu kan Allah tahu semuanya, xpayah sembunyi, yang baik yang buruk semua Allah tahu. Kadang-kadang kita je terlupa, Allah itu Maha Mengetahui.

" Dia mengetahui apa yang ada di langit dan di bumi,dan Mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan a[a yang kamu nyatakan. Dan Allah Maha Mengetahui segala isi hati" ( at taghabun : 4 )

Quran ada segalanya,kitab terbaik,panduan paling relevan. Ada satu masa, ana rasa kosong sangat, sunyi pun ada, iyalah, bosan, x happy,ana bertahlil,bertahmid dan ana slalu ucap" Ya Tuhan, bahagiakan lah aku". Ana ambil wuduk dan s0lat, kemudian baca al mulk, selesai baca ana selak2 helaian yang lain, semacam 1 rasa seronok datang bila ana bca terjemahan sebab masa itu lah Allah bahagiakan ana, ada ayat-ayat yang buat ana  tenang,ingat akhirat, ingat mati. ana x lupa janji ALLAH pda yang berpegang pada ketauhidan.

"Wahai manusia! Sungguh,janji Allah itu benar, maka janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu dan janganlah setan yang pandai menipu, memperdayakan kamu tentang Allah" ( fathir:5 )

Masing-masing muda,ana paham. Tapi sehingga bila mahu enjoy? mahu masih dalam kemaksiatan,kekufuran dan masih mahu berpaling dari syariat Islam? Hanya setebal Quran itulah terdapat larangan-larangan Allah yang diletakkan haram, sedang kenikmatan dan kehalalan yang xmgkin dapat dibukukan kita enggan syukuri. Tapi yang haram dan yang dilarang jadi perbuatan, syaitan bijak. Manusia lemah,itu fakta. Tetapi boleh jadi kuat kan? jom usaha sama-sama. perubahan itu datang secara perlahan..yang pasti dengan izin dan hidayah Tuhan..jangan sesekali tergesa takut diri tersungkur dalam perjuangan mentarbiyah diri dan hati...kuatkan hati...insyaALLAH Allah Maha Mendengar..baek hati...baek lah peribadi. 


Baek. Bersederhanalah saudara-saudari. Islam itu memudahkan. insyaALLAH. ^_________^


syukran jazilan~ wassalam..



Friday, May 20, 2011

Indahnya hiDup aturan Tuhan

"Aisya still go on lg??" tanya Mak Ngah sambil tersenyum.

Dalam hati Aisya beristighfar. Ya Allah,Mak Ngah masih ingat rupanya. Aisya terdiam, bibirnya senyum paksa pantas mengubah topik perbualan mereka kepada persiapan perkahwinan sepupunya tidak lama lagi. Namun kepala ligat memutar memori setahun lepas. Aisya masih ingat ketika ibu saudara kesayangan nya mahu menunaikan umrah, entah datang dari mana keberaniannya untuk mengirimkan sms tentang hajat di hatinya pada ibu saudaranya itu sebelum berangkat.

"Mak Ngah,Aisya suka dekat kawan Aisya seorang ni, dia tengah buat persediaan nak fly, mintak tolong Mak Ngah doakan kami dekat Jabal Rahmah boleh? Moga jodoh Aisya dan dia kuat. INSYA ALLAH"

Jabal Rahmah ialah sebuah bukit di Mekah di mana ramai orang ke sana untuk memohon hajat mendapat jodoh yang baik. Aisya dan kawannya itu saling menyukai. Tetapi,itu hal dulu-dulu. Penting kah? Aisya bangun dari sofa dan berjalan keluar,mengambil angin. Aisya tidak pernah menceritakan pada Mak Ngah perihal perpisahan mereka. Buat apa? Ini ketentuan Allah SWT, bukan caranya, Allah tak redha akan mereka. Cuma Aisya tak sangka ibu saudaranya masih ingat. Sudah lama pun. Aisya enggan memikirkan lagi,tidak. Dia lega, gembira saja. Lagipun Aisya masih muda,baru habis tahun pertama,pengajiannya masih berbaki 4 tahun. Lelaki? Tokan dah xda, "kawan' itu? dah lama tinggalkan dia. Aisya bertahmid, Alhamdulillah.Hatinya berbisik

"ya Allah,Kau begitu menyayangiku. Kau selamatkan kami dari terus menzalimi diri dengan berpaling padaMu,Kau turunkan hidayah pada kami. Kau terangi jalanku. Kau temani aku. Segala puji bagiMu Tuhanku,Ya Muqallibal qulub,sabbit qalbi a'ala dini' ( Wahai pemilik hati,tetapkan hatiku di jalanMu) "


Hidup akan selalu indah hanya jika mahukan ianya indah... 
Bagaimana? 
Bersandarkan pada agama Allah 
Tidak percaya? 
Ruginya wahai saudari saudari ku. 
Saudariku, 
Islam membuktikan wanita @ perempuan itu sangat dijaga. 
Memang sukar menjadi perempuan, 
Stokin,jilbab semuanya tertutup,sebab semuanya aurat. 
Ingat tertutup bukan "dibungkus" wahai saudari kesayangan. 
Kita akan sesekali di atas dalam kejayaan, 
Dan terkadang di bawah kerana kesilapan, 
Sebabnya mudah. 
Allah itu Maha ADIL, 
Tidak mungkin dibiarkan kita hanya merasa seronok di atas 
Perlu juga merasa sakit dan pedihnya berada di bawah 
jika dalam kesenangan ingat Tuhan,  
jika dalam kesusahan ingat juga Tuhan, 
Sebab menjadi hambaNya dan khalifahNya tujuan kita di muka bumi ini, 
Jangan lupa kita yang mencorakkan hidup sendiri, 
Kita bakal membenihkan soleh solehah. 
InsyaALLAH~

Bismilillahirrahmanirrahim~
katakanlah (Muhammad),"Dialah Allah,yang Maha Esa".Allah tempat meminta segala sesuatu.(Allah) tidak beranak dan tidak pula diperankkan.Dan tidak ada sesuatu yang setara dengan Dia ( al ikhlas )

Aisya membaca surah al ikhlas,subhanallah. Allah tempat meminta sesuatu ( ayat ke 2 surah al ikhlas ). Dia cuba kaitkan hidupnya dengan Tuhannya,dengan Islam. Semuanya kerana Allah. Semuanya ketentuan Allah. Ada hikmah di sebalik sesuatu. Bersangka baiklah pada Allah, nescaya Allah akan berbaik sangka pula padamu. Aisya teringat kata-kata sahabatnya,

"hidup kan selalu indah bila kta inginkan ia indah, walaupun berada dalam kesusahan, tetapi yakin musibah itu ujian dari Tuhan, terselit kemanisan sebab di sebalik kesulitan ada bersamanya kemudahan,yakin pada Allah,Allah yakin kembali pada kita. Dan Allah akan berikan kita pelangi sesudah hilang langit kelam yang membawa guruh dan petir, Sweet kan Allah? "

Aisya tersenyum membawa langkahnya kembali ke dalam. Mahu sediakan teh panas buat Mak Ngahnya. Terima kasih Mak Ngah~ Atas doanya dan atas kasih ibu saudaranya itu, Aisya akan berusaha lebih untuk menjadi muslimah yang lebih baik, amin :)

Sunday, May 8, 2011

Pahit itu manis


Usai solat asar,Aisya mencapai al mathurat. Dibacanya dengan penuh cermat dan penghayatan. Selesai doa rabitah, Aisya duduk termenung terasa pahit. Tiada lagi hubungannya dengan rakan-rakan lelakinya, sudah dia tegaskan, jika tiada hal,atau apa-apa yang penting,janganlah menegurnya sekadar  untuk berbual kosong. Dia juga sendiri memutuskan untuk tidak menghubungi senior lelaki yang paling rapat dengannya, Tokan. Teringat perbualannya dengan Tokan tempoh hari,

" Bosan lah,tak suka nak pegang handset sepanjang masa. Dulu kata "last" contact,tapi still contact jugak" luah Tokan pada Aisya.

Aisya terkesima. Ya,dia sering mengatakan ini dan itu last dari menghubungi senior nya itu. Tapi,apakan daya, hatinya enggan. Bukan dia tidak mampu,cuma hatinya berat. Jika dia benar-benar memutuskan untuk tidak lagi berhubung dengan Tokan, tiada sesiapa lagi sebab hanya tinggal Tokan,satu-satunya lelaki yang dia hubungi.Tetapi,ayat Tokan,seolah-olah inginkan Aisya jauh. Lalu Aisya berkata,

" Ukei,kita takkan contact dah. Maafkan Aisya kalau selama ni susahkan Tokan. Yelah,kena dengar semua cite Aisya yang entah ape-ape. Jangan benci Aisya ye Tokan" 


Aisya menutup matanya. Sudahlah, apa lagi untuk difikirkan. Allah disisinya. Allah penemannya. Allah pendengarnya. Perlukah lagi Tokan? Lagi pula, dia seakan tidak menjaga dirinya dari lelaki yang bukan untuknya. Dia bercakap dengan Tokan di telefon,kadang-kadang bergurau,entah manja entah tidak. Berjam-jam,lebih lama dari dia menghadap Yang Esa. "Ya Allah,ampunilah hambaMu ini,aku lemah dan aku hina."


Tidak Aisya nafikan,setelah dia berubah dengan imej bertudung labuh, dengan kelaziman dia ke surau setiap malam, usrah dan tazkirah, alunan al mathurat setiap pagi dan petang, dan diselangi dengan bangun malam. Dia semakin tenang, dia bahagia. Teringat kah dia untuk berbual-bual kosong dengan kawan-kawan lelaki nya? Ya, dia teringat dan dia teringin. Namun, ditahan dirinya. Tiada keuntungan buatnya, silap-silap bertambah dosanya, dia ter"manja" ke atau dia merindui kawan-kawannya itu. Astaghfirullah.

20 tahun,Aisya biarkan dirinya tanpa mencari jalan Tuhan. Aisya tidak mahu sampai ke tua baru hendak belajar agama, baru nak faham agama setelah berjuta-juta kesilapan dan dosa dilakukan. Mati itu boleh bila-bila. Mahukah mati dalam gelumang maksiat dengan lelaki yang belum pasti halal untuk dia? Atau mati tika tenggelamnya dia dengan tidak menjaga aurat dan batas pergaulannya dalam dunia y dikatakan Islamik?

Aisya menggeleng-geleng kepalanya,dia tidak akan zalim pada dirinya lagi. Islam itu indah dan memudahkan. Tidak disuruh memakai shawl y begitu sukar dibentuk sampaikan sakit tengkuk melilit. Dan tidak susah-susah untuk mencari pakaian y muat-muat tubuh sampaikan diri terasa tidak selesa. Hendak cantik? Bukankah ada air wuduk yang menjadikan wajah bercahaya semasa akhirat itu lebih cantik? Dia tidak lupa dunia ini persinggahan semata. 

"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya,sekiranya mereka mengetahui" ar rum : 64 

Subhanallah,Alhmdulillah,Allahuakbar,Lailahaillallah bicara Aisya dalam hatinya. Tidak mengapa dia berkorban sekarang, sabarlah dan bertahanlah demi agama Allah. Dia tidak rugi. Allah bersamanya. Dia boleh. Tokan ada,di hatinya sebab dia takkan sesekali memutuskan ukhuwah antara mereka,begitu juga dengan Ijan,Adek,Azim dan yang lain. Aisya tersenyum akhirnya,dia akan doakan Tokan selalu, dan yang lain juga. amin. Janji Ilahi tersemat di hati.  Pahit itu terselit manis kerana Allah SWT.Allah huakbar!

Telah lama cinta terbiar
Dari cinta yang suci
Cintakan Allah tiada kecewa
Engkau kan tenang diwaktu susah