Friday, August 12, 2011

keberkatan milik kita,amin

tarikh yang sama, 11 ogos setahun yang lalu, Aisya masih dalam dilema,jalan hidupnya masih belum disuluh nur Ilahi, hatinya tika itu parah,luka berdarah kerana seorang muslimin. Namun Aisya kini, hatinya berbunga riang, tenang setenang awan putih yang berarak dengan izin Allah SWT. Allah Maha Penyayang ke ats dirinya, Dia ubati Aisya dengan kalamnya Al-Quran, Dia hilangkan dukanya Aisya dengan perasaan mahabbah keluarga dan sahabat2 Aisya, dan Aisya, x akan sekali-kali melupakan sebab musabab dia bahagia dalam Tuhan tika ini. Ya, kerana muslimin tersebut, tetapi lebih tepat lagi kerana itulah kehendak Nya. Alhamdulillah.

Dihayati setiap detik hidupnya di bawah jagaan Allah SWT. Teringat perjalanan pulang ke rumah dari Kuala Lumpur tempoh hari, Aisya ingin mengaji Quran namun dia tahu yang dia akan mabuk kereta jika membaca. Lagi pula Aisya mengejar masa, takut tidak sempat khatam Ramadhan kali ini . Jadi,Aisyah kuatkan hati, diniatkan bacaannya semata-mata keranaNya, diucapnya bismillah dan Aisya mula mengaji, beberapa ketika berlalu, Aisya tidak pening bahkan bacaanya lancar dan d rasakan mudah, subhanallah, hebatnya Allah!

Dulu-dulu, jika Ramadhan datang menjengah, s0lat terawih dilakukan dengan hanya separuh hatinya, cukuplah kalau ada pergi sekali-sekali, iyalah, nama pun sunat kan. Kalau imam baca ayat panjang2, mula la hati resah gelisah, bila la nak habis. Tapi kini, bacalah wahai imam sepanjang yang mahu, Aisya suka, dia rela hati, terawih bagi Aisya umpama charger, rasa puas bila battery diri full, melengkapkan sehari-hari dalm bulan Ramadhan. Semalam selesai terawih, ada m0reh, r0ti canai, dan seorang budak lelaki melintasi Aisya, sambil memegang pinggan dan gelas, dia menjerit memanggil kawan-kawannya, " ehh k0me, cini2".

Aisya : adik nak pegi mane?
Budak Lelaki : nak pegi makan kat pondok.
Aisya : Jauhnye jalan nak makan. Akak nak sikit boleyh?
Budak Lelaki : [berhenti smbil pndg Aisya] ahhh???
Aisya : [smbil snyum], xde la adik, akak gurau je. hihiAisya akan berjalan pulang kaki selesai terawih, seronok merenung bulan yang bulat semalam. Sangat c0mel, sangat cantik, terang langit. Subhanallah. Emm,Tajuk usrah terakhir sebelum pulang tempoh hari adalah untuk menjauhi sifat ghurur iaitu sifat orang yang berjuang dalam jalan Tuhan tetapi merasakan diri paling hebat, betul dalam semua perkara dan berbangga dalam setiap amal yang dilakukan. Nauzubillah min zalik.

Kadang-kadang amalan yang kita buat tidak perlulah semuanya diceritakan tapi jangan pula disorokkan segala. Sebab mungkin amal yang kita tunjukkan boley jadi "inducer" atau dorongan untuk orang lain melakukan yang sama juga. Sebagai contoh, di khalayak ramai kita sedekah wang dalam tabung rumah anak-anak yatim, bila orang lain melihat kita bersedekah, hati mereka mungkin terdetik, "aku pun nak sedekah jugaklah,". "fas tabiquul khairaats" = Berlumba dalam berbuat kebaikan, inilah yang Islam anjurkan.

Surah Al Baqarah : 148
"Dan setiap umat mempunyai kiblat yang dia menghadap kepadanya. Maka berlumba-lumbalah kamu dalam kebaikan....."

Setiap apa yang kamu lakukan setelah dicontoh oleh orang lain, kita akan mendapat bahagian pahala dari Allah. iAllah~ Aisya bertahmid,bertahlil dan bertakbir. Sungguh mudah hidup jika benar kita bergantung hanya pada Allah, tentu kita akan kadang-kadang diuji, tak lain tidak bukan tujuannya utk menguji takat iman di dada, jangan selalu statik di takat lama, jangan juga menurun, iman perlu selalu dit0pup bila berkurang. Topup dengan amal, topup dengan ilmu yang tertanam di dada, jangan perap ilmu, takut dia akan hilang bila kta x beramal dengn ilmu.

Surah al-Mulk : 2
"Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun"

Ramadhan berbaki 2 minggu lagi, banyak lagi ibadat yang perlu disempurnakan dan diperbaiki. Ingat Allah selalu supaya Allah akan sntiasa ingat kita. Ramadhan punya sejuta keberkatan,kalau x dapat sejuta, rebutlah beribu yang kita mampu.

"Sesiapa yang bpuasa Ramadhan ats dasar iman dan menghrp redha Allah, maka dosa2 nya yang lalu akan diampunkan,sesiapa yang qiam Ramadhan ats dasar iman dan mhrap redha Allah, maka dosa2 nya yang lalu akan diampunkan. sesiapa y melakukan qiam Lailatul Qadar ats dasar iman dan mharap redha Allah, maka dosa2 nya y lalu akan diampunkan" ~riwayat Bukhari dan Muslim

"Maka ingatlah padaku,Aku pun akan ingat padamu. Bersyukurlah kepadaku, dan janganlah kamu ingkar kepadaKu" Al-Baqarah :152


2 comments:

  1. ameen... urm... ilmu ibarat air dlm gelas.. kalo dia x statik, x b'tmbah, x melimpah.. lama2 akn berkeladak.. tumbuh organisma2 yg merosakkan air tuh.. sama cam ilmu.. kalo kita x tambah, x memberi.. urm b'keladak r ilmu tuh...

    ReplyDelete
  2. lma2 klu da berkeledak scara x lgsung kita akan buang..samalah mcm ilmu tuh tinggalkan kita, padahal kita y biarkan ilmu tuh pada awalnya :D

    ReplyDelete