Saturday, September 17, 2011

ukhuwwah fillah,manisnya!

"y0ur device cann0t be opened"

Ya Allah, Aisya hampa lagi. Sudah berkali-kali dia cuba membuka external mliknya, namun gagal. Pagi tadi ia masih baik, Aisya hilang mood. Plan ingin ziarah dan beraya di rumah kwn sekelas di batalkan. Dia jugak tidak turun untuk lunch, tiada selera. Aisya menelefon abg kesayangannya, ingin mengadu. Tetapi syg, abgnya sibuk. Air matanya sudah mula menitis, lalu Aisya membaca buku hadis untuk distract emosinya sehinggakan dia tertidur. Jam menunjukkan jam 2.30 petang, Aisya bingkas bangun. Ya Allah, dia lewat untuk Zohor!

Usai s0lat zohor, Aisya duduk muhasabah diri. Hanya kerana 1 alat dunia, dia cancel niatnya utk menziarah sahabatnya, dia marah pada abgnya dan paling mendukacitakan, dia melewatkan solatnya. Aisya malu dengan Tuhan. Aisya lupa, external nya tidak b0leh dibuka sudah tentu Allah telah takdirkan. Wajib ada hikmahnya. Baguslah~ sebabnya jika tidak, Aisya akan sibuk menonton mcm2 drama dan movie yang disedut byk sekali dlm xternal miliknya. Dia tidak utamakan pelajarannya y baru seminggu berlalu. Malu. Aisya malu.

Aisya kembali tenang, x mgapa. Dia sabar, dia redha. Doakanlah isi external tidak hilang selepas di baiki nnti, iAllah. Yep, semalam dia mengikuti daurah. Suka, seronok. Banyak input baru diper0leh dan byk ilmu lama y di t0pup. Dia ber ukhuwwah kerana Allah. Rmai sekali semalam. S0lat jemaah bersama, makan dalam talam bersama walaupun belum 24 jam berkenalan tidak menjadi masalah. Bergurau senda seakan sudah bertemu lamanya, indahnya ukhuwah kerana Allah! Subhanallah!Bercakap mengenai ukhuwwah, bersahabatlah kerana Allah. Bukan bila kita bersahabat, sahabat kita itu WAJIB dengan kita sahaja, tidak b0leh dengan orang laiin. Sahabat kita WAJIB layan kita , xley layan orang lain sgt. Bila dia baik dengan orang lain, kita marah , kita sedih, kita kata dia x adil. Kita marah dia, xnak cakap dengan dia. Begitukah persahabatan yang didasarkan kerana Allah? Jangan begitu, kita tiada hak atas dirinya. Ingatlah setiap perkara dalam hidup adalah ibadah. Tiada yang selain dari ibadah. Siapa kata solat,puasa sahaja boleh dilabel ibadah? 

sedang Allah sudah berfirman 
"Aku Tidak menciptakan manusia dan jin melainkan agar mereka beribadah kepadaKu" 51:56

Jadi? tiada lain, hanya ibadah. 24 jam kita ibadah, makan,tidur,belajar kita ibadah. Sungguh, bersahabat juga ibadah. 0leh yang demikian, berlaku adil lah pada sahabat2 anda, cubalah memahami mereka. Kerana dengan bersahabat kerana Allah, kita beribadah, dan ibadah ganjarannya pahala. Kan? Kalaupun ada dalam kalangan sahabat kita tidak mengambil berat, tidak peduli pada kita, tanamkan pada diri, ukhuwwah itu dengan nama Allah, belajar untuk memberi banyak tetapi kurang menerima. Biarlah kita sibuk memberi, daripada sibuk menerima.

j0m sma2 Ingat yang setiap yang kita kerjakan Dia mengiranya, baik yang baik dan sebaliknya. Kita sama, di sisiNya, bukan paras rupa yang menjadi taruhan, tapi hati dan amal. J0m tarbiyah dan muhasabah diri selalu. iAllah..~

"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh-tubuh kamu dan tidak melihat kepada rupa-rupa kamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hati dan amal-amal kamu" Riwayat Muslim


3 comments:

  1. 'Kalaupun ada dalam kalangan sahabat kita tidak mengambil berat, tidak peduli pada kita, tanamkan pada diri, ukhuwwah itu dengan nama Allah, belajar untuk memberi banyak tetapi kurang menerima. Biarlah kita sibuk memberi, daripada sibuk menerima.' dayah pernah rs yang ni. tp bila fikir balik. xpa. xbaik berdendam. :)

    ReplyDelete